Catholic Research Centre (Pusat Penyelidikan Katholik) Kuala Lumpur

'Catholic Research Centre' MENJAWAB MUSLIMAH

Mei 1999

SAYA merujuk kepada rencana tersebut di atas dan ingin menyatakan bahawa Gereja Katolik di Sabah tiada dan pada bila masa pun tidak mempunyai seorang paderi atau bekas paderi yang bernama "Fr. Thomas Laiden". Tidak ada juga orang dengan gelaran sedemikian di Keuskupan Sabah atau di Gereja St Mary.

Gereja Katolik tidak mempunyai kini ataupun dahulu "Persatuan Kristian Sabah" ataupun "Persatuan Gereja Roman Catholic Sabah" seperti yang temyata dalam rencana tersebut. Tajuddin Othman Abdullah yang dirujuk dalam rencana tersebut tidak ada kena-mengena dengan Gereja Katolik sepertimana yang didakwa oleh beliau. Sesungguhnya, jika beliau mempunyai pengetahuan yang asas atau cetek pun mengenai agarna Katolik, beliau tentu akan tahu:

  1. bahawa seorang Katolik tidak akan mendakwa dirinya tidak berdosa dan bahawa seorang paderi sendiri perlu mengaku dosanya kepada seorang paderi yang lain yang akan mengabsolusikan dia daripada dosanya demi nama Allah dan bukan atas kuasa sendiri.
  2. bahawa pembaptisan bukanlah melalui "meminum air suci", dan air suci itu bukan "dibuat" di sebuah biara di Vatikan. Air hanya diberkati. Dan pembaptisan dilakukan tidak semestinya dengan air suci ini. Air dicurah pada dahi seseorang atau orang itu dibenamkan ke dalam air, kesemuanya bagi menandakan bahawa orang itu dibersihkan daripada dosanya apabila dia memulakan hidup baru sebagai seorang Kristian.
  3. bahawa "hosti kudus" untuk penjamuan suci tidak diimpot dari Itali. Hosti suci itu dikonsekrasi dalam Misa (sembahyang agung Gereja) dan di mana sahaja misa('mass') dirayakan.
  4. bahawa "Kristian" disebut dalam Alkitab. "Di Antiokha, untuk kali pertama pengikut-pengikut Yesus disebut orang Kristian". (Kisah 11:26)
  5. bahawa Tuhan hanya satu sahaja: Bapa, Putera dan Roh Kudus. Tuhan itu Tritunggal, keesaan dari tiga wujud Tuhan
  6. bahawa orang Kristian yang murtad tidak dibunuh.
  7. bahawa orang Kristian tidak berkomplot "untuk memusnahkan Islam". Malah kita menghormati orang Islam dan kepercayaan mereka, lagi rnengasihani mereka.

Di dalam rencana tersebut ada banyak dakwaan palsu dan jika kami memberi komen terhadapnya kami akan hanya menguatkan lagi kepalsuannya... Rencana tersebut mengandungi fitnah dan rnenjadikan orang Kristian terbuka kepada pandangan hina, kebencian dan kejijikan oleh rakyat umum khasnya saudara-saudara Muslimin dan Muslimat kita.

Dalam keadaan begini dan atas nama keadilan dan kesaksamaan, saya menuntut bahawa puan menerbitkan dengan ketaranya suatu penarikan balik rencana tersebut di dalam keluaran Muslimah akan datang serta menyatakan kebenaran seperti terkandung dalam surat ini.

Yang benar,

Father O. C. Lim, sj

Pengarah Pusat Penyelidikan Katholik

\s.k. Uskup Agung Kuala Lumpur
Kementerian Dalam Negeri


Kembali ke artikel induk