Soenan Aboe Dawoed Boek 35

Boek 35, Nummer 4230:

Verteld door Abdoellah ibn Oemar:

Toen we zaten met de Apostel van Allah, praatte hij over periodes van beproeving (fitnahs), noemende veel van hen.
Toen hij degene noemde wanneer mensen in hun huizen moeten blijven, vroegen sommigen hem: Apostel van Allah, wat is de beproeving (fitnah) van het thuisblijven?
Hij antwoordde: Het zal vluchten en plundering zijn. Dan zal er een beproeving komen die plezierig is. Zijn schandelijkheid is vanwege het feit dat het wordt geproduceerd door een man uit de mensen van mijn huis, die zullen beweren dat hij bij mij behoort, waar hij dat niet doet, want mijn vrienden zijn alleen de Godvrezenden. Dan zullen de mensen zich verenigen onder een man die als een heupbekken op een rib zal zijn. Dan zal er de kleine zwarte beproeving zijn die niemand van deze gemeenschap zal verlaten zonder hem een klap te geven, en wanneer de mensen zeggen dat het klaar is, zal het worden verlengd. Gedurende dit zal een man een gelovige in de morgen en een ongelovige in de avond zijn, zodat de mensen in twee kampen zullen zijn: het kamp van geloof dat geen hypocrisie zal bevatten, en het kamp van hypocrisie dat geen geloof zal bevatten. Wanneer dat gebeurt, verwacht de Antichrist (Dadjjaal) die dag of de volgende.

Boek 35, Nummer 4231:

Verteld door Hoedhaifah ibn al-Yaman:

Ik zweer bij Allah, ik weet niet of mijn metgezellen hebben vergeten of pretendeerden te hebben vergeten. Ik zweer bij Allah dat de Apostel van Allah geen leider verzuimde van een verkeerd geloof (fitnah) – tot het einde van de wereld – wiens volgelingen het aantal van driehonderd en hoger bereiken maar hij noemde ons zijn naam, zijn vaders naam en de naam van zijn stam.

Boek 35, Nummer 4234:

Verteld door Hoedhaifah:

De traditie genoemd hierboven (nummer 4232) is ook overgebracht via een andere keten van vertellers genoemd door Nasr ibn Asim al-Laithi die zei: We kwamen tot al-Yashkoeri met een groep mensen van Banoe Laith.
Hij vroeg: Wie zijn deze mensen? Hij antwoordde: Banoe Laith. Wij zijn tot u gekomen om u over de traditie van Hoedhaifah te vragen. Hij noemde toen de traditie en zei: Ik vroeg: Apostel van Allah, zal er kwaad zijn na dit goede?
Hij antwoordde: Er zal beproeving (fitnah) en kwaad zijn. Ik vroeg Apostel van Allah, zal er goed zijn na dit kwaad? Hij antwoordde: Leer het Boek van Allah, Hoedhaifah, en vasthouden aan zijn inhoud. Hij zei het drie keer.
Ik vroeg: Apostel van Allah, zal er goed zijn na dit kwaad? Hij antwoordde: Een illusionair bestand en een gemeenschap met splinters in zijn oog. Ik vroeg: Apostel van Allah, wat bedoelt u met een illusionaire gemeenschap?
Hij antwoordde: De harten van de mensen zullen niet terugkeren naar hun vroegere omstandigheid. Ik vroeg: Apostel van Allah, zal er kwaad zijn na dit goede? Hij antwoordde: Er zal verkeerd geloof zijn dat mensen blind en doof voor de waarheid zal maken waarin er oproepers bij de poorten van de hel zullen zijn. Als u, Hoedhaifah, sterft vasthoudend aan een stronk, zal het beter zijn voor u dan het volgen van iets van hen.

Boek 35, Nummer 4251:

Verteld door Aboe Hoerairah:

De Profeet zei: Er zal een burgerconflict (fitnah) zijn die de mensen doof, dom en blind zal maken ten opzichte van wat juist is. Degenen die erover zich bezinnen zullen erdoor getrokken worden, en door de tong gedurende dit de overhand te geven zal zijn als het houwen met het zwaard.

Boek 35, Nummer 4264:

Verteld door Sa’id ibn Zaid:

We waren met de Profeet. Hij noemde burgerconflict (fitnah) en drukte de ernst ervan uit. We of de mensen zeiden: Apostel van Allah, als dit met ons gebeurt zal het ons vernietigen. De Apostel van Allah zei: Nee, het is genoeg voor u dat u niet gedood zult worden. Sa’id zei: Ik zag dat mijn broeders gedood werden.


Soenan Aboe Dawoed index