Het leven van Mohammed

Oorspronkelijke titel:
Auteur: Ibn Ishaak
Vertaald door: Wim Raven
Uitgever: Bulaaq, AmsterdamISBN 90-546 0056 x
288 pagina’s

Een eeuw na Mohammeds dood in 632 circuleerden er honderden verhalen over zijn leven: sommige stichtend, andere met een politieke pointe, weer andere alleen maar onderhoudend.

Ibn Ishaak - gestorven ca. 767- heeft er een aantal samengevoegd tot een biografie, waaruit hier een keuze is gemaakt. Er wordt in verhaald over Mohammeds jeugd in Mekka en de eerste tekenen van zijn profeetschap, van koranopenbaringen, de vervolging van vroege moslims door hun stam, zijn wanhoop en zijn emigratie naar Medina, waar hij een staat sticht; de veldslagen tegen Mekka, de afrekening met de joden, haremproblemen, de verbreiding van de islam in Arabië en tenslotte de dood van deze profeet-staatsman.

De verhalen zijn uit het leven gegrepen: in glasheldere, soms gespierde taal, tonen zij ons de profeet, met grote aandacht voor het menselijke detail. Waar nodig vergemakkelijken korte inleidingen het lezen. Voor veel moslims is Ibn Ishaaks biografie de meest gezaghebbende.

Wim Raven (1947) is arabist en werkt aan de Universiteit van Frankfurt. Hij schrijft over Arabische literatuur in NRC Handelsblad. Voor Bulaaq verzorgde hij eerder 'Leidraad voor het leven; de tradities van de profeet Mohammed'.

Voor een inhoudsopgave en een vergelijking tussen de versies van Guillaume en Raven zie deze index